24 / 04 / 2024

Müteahhite verilen evde kiracı varsa ne olur?

Müteahhite verilen evde kiracı varsa ne olur?

Müteahhite verilen binada kiracı olması halinde, ev sahipleri birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Peki müteahhite verilen evde kiracı varsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Müteahhite verilen evde kiracı varsa ne olur?

Arsası üzerinde bina inşa etmek isteyen kimseler, müteahhitler ile inşaat sözleşmesi imzalıyor. Müteahhite verilen binada kiracı olması halinde, ev sahipleri birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Kiracının evi tahliye etmemesi, tahliye karşılığında bir bedel talep etmesi gibi.


Peki  müteahhite verilen evde kiracı varsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Kiracı ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre, ev sahiplerinin kiracıları evlerinden tahliye etmek gibi bir hakları var. 


Eski bir binanın yıkılıp yeniden inşa edileceği ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi üzerinden bu işlemlerin gerçekleştirileceği hallerde ev sahibi kiracısına tahliye davası açabiliyor.


Söz konusu taşınmaz mal yıkılıp yeniden inşa edildiğinde, tahliye edilmiş olan kiracının yeni binadan ev kiralamak isteği olursa, öncelik eski kiracıya veriliyor. 


Yeni binanın yapılışından sonraki bir ay için eski kiracıya tercih hakkı sunuluyor ve kiracı da kabul ederse, evin kira bedeli yeni binanın şartları üzerinden değerlendiriliyor. 


Yasal olarakta yeni kira bedelini, olması gerekenden fazla tutanlara ya da hava parası gibi adlarla fazla ücret talep edenlere para cezası ile hapis cezası veriliyor.


Ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com