06 / 05 / 2024

Ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur?

Ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur?

Kiradayken kiracıların sıklıkla yaşadığı problemler arasında evin satılması ve yeni ev sahibi ile anlaşılamaması gibi konular yer alıyor. Peki ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor.


Ev ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Kiralama süresince tarafların bu sözleşmeye uyması gerekiyor.


Kiracı, kira bedelini kira süresince belirlenen tarihlerde ve eksiksiz olarak ödemekle mükellef oluyor. Ev sahibi de, kiralama süresi boyunca yasal bir nedeni olmadan kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


Ancak ev sahibi evin içinde kiracı da olsa satma hakkına oluyor. Peki ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Kiradayken evin satılması halinde yeni ev sahibine tanınan haklar, Türk Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kiracı yeni ev sahibinden, 1 ay içerisinde ihtar aldıysa, ev sahibi ile yapılan anlaşma sonucunda belirlenen 6 aylık süre içerisinde evi boşaltabiliyor. Boşaltmaması halinde, mal sahibi kiracıya dava açarak 6 ay önce ihtarname çektiğini ve konuta ihtiyacı olduğunu belirtiyor.


Yeni ev sahibinin bu noktada davayı kazanabilmesi için bu eve gerçekten ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde başka bir konutunun olması durumunda mahkeme talebi reddediliyor.

Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda evden çıkarabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com