05 / 05 / 2024

Mirasta saklı pay oranları nedir?

Mirasta saklı pay oranları nedir?

Mirasta saklı pay oranları, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak karşımıza çıkıyor. Peki mirasta saklı pay oranları nedir? İşte mirasta saklı pay oranları 2016...


Mirasta saklı pay oranları nedir?

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak ifade ediliyor. Bu kısım haricinde mirasbırakan vasiyet ve miras sözleşmesiyle tasarruf hakkını kullanabiliyor.


Ancak bu hakkını kullanırken mirasçının saklı payının da ihlal edilmiş olması durumunda saklı pay için dava açılabiliyor.

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılıyor. Peki mirasta saklı pay oranları nedir? İşte mirasta saklı pay oranları 2016...


Mirasta saklı pay oranları 2016...


Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

Saklı pay için dava açma süresi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com