05 / 05 / 2024

Mirasta saklı pay nedir?

Mirasta saklı pay nedir?

Mirasta saklı pay konusu Medeni Kanun 505. Maddesinde ele alınıyor. Buna göre mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasta saklı pay nedir?

Mirasta saklı pay, ölen kişiye belirli derecede yakınlığı olan kişilerin ölen kişinin mal varlığı üzerinde sahip oldukları hak olarak tanımlanıyor. 


Miras bırakan kişi mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin yasal  mirasçılarının miras üzerinde saklı pay olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, miras bırakan mirasının tamamını da tasarruf edebiliyor.


Saklı pay, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde mahkemeye başvururak dava açmaları gerekiyor. 

Yasal mirasçıların saklı payları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com