20 / 04 / 2024

Miras yoluyla tarım arazileri bölünebilir mi?

Miras yoluyla tarım arazileri bölünebilir mi?

6537 sayılı kanuna göre mirasa konu tarımsal arazileri ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Peki miras yoluyla tarım arazileri bölünebilir mi?


Miras yoluyla tarım arazileri bölünebilir mi?

Miras kalan tarlaların paylaşımı ve devir işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği kanunla belirleniyor.Kanun gereğince, artık mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Peki miras yoluyla tarım arazileri bölünebilir mi?


Miras kalan tarım arazilerinin devri ancak mülkiyetin tamamının devredilmesi ile mümkün oluyor. Hisse devri ancak mirasçılar arasında olabiliyor.


Mirasçılar arasında anlaşma oluşması durumunda, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir sene içinde tamamlanıyor. 


Mayıs ayında sona eren intikal işlemleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu hakkında Mayıs 2015 tarihinde 3 aylık bi süre vermişti. 


Bu 3 aylık ek süre boyunca hala intikal ettirmeyenler Ağustos sonundan sonra mahkeme süreci ile karşılaşıyor. Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satacak.


Ehil mirasçının belirlenmesinde bazı kıstaslar dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda elli puan ve yukarısına sahip olan mirasçı veya mirasçılar ehil mirasçı olarak kabul ediliyor. 

Miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com