29 / 03 / 2024

2017 emsal kira bedeli ne kadar?

2017 emsal kira bedeli ne kadar?

Kimi zaman özellikle akraba ilişkisi bulunan mesken ve işyeri kiralamalarında kira bedeli düşük olabiliyor; hiç olmayabiliyor. Bu durumda kira gelir vergisinde emsal uygulanıyor. Peki 2017 emsal kira bedeli ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri vergiye tabi oluyor. Kimi zaman özellikle akraba ilişkisi bulunan mesken ve işyeri kiralamalarında kira bedeli düşük olabiliyor; hiç olmayabiliyor.


Bu durumda; kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır.  


- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

- Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’i dir.


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.


Emsal kira tespiti ve vergi hesabı örneği 2017

Mükellef (A), 2016 yılında emlak vergisi değeri 300.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır. Bu durumda, mükellefin kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılması gerekmektedir.


Emsal Kira Bedeli: 300.000 x %5 = 15.000 TL olacaktır. Bu tutar, beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır. 



Kira gelir vergisi mükellefleri 2017!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com