27 / 04 / 2024

Mesire yerleri özellikleri nelerdir?

 Mesire yerleri özellikleri nelerdir?

Mesire yerlerinin özelliklerine,mesire yerlerinde uyulması gereken ilkelere Mesire yerleri Yönetmeliğinde yer veriliyor.Buna göre mesire yerlerinin özellikleri nelerdir?


Mesire yerleri özellikleri nelerdir?

5 Mart 2013 Salı günü 28578 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesire Yerleri Yönetmeliği kapsamında, Orman Genel Müdürlüğünce tesis edilecek ve mevcut mesire yerlerine ilişkin hükümlere yer veriliyor.


Mesire yeri yönetmelikte,toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkan vermek maksadıyla, gerekli yapı, tesis ve donatılarla kullanıma ayrılan, halkın günübirlik veya geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, rekreasyonel ve estetik kaynak değerlerine sahip orman rejimine tabi sahaları olarak tanımlanıyor.


Yönetmelikte yer alan bazı maddelere göre mesire yerlerinin bazı özellikleri ve kriterleri bulunuyor.Söz konusu yönetmeliğin 4.Maddesinde yer verilen bilgiye göre Mesire yerlerinde her türlü düzenleme doğal ekosisteme uygun olarak yapılıyor.Gerekli hallerde orman amenajman plânları ve ilgili mevzuatta belirtilen her türlü ormancılık çalışmaları yapılıyor ve idarece belirlenen maksat dışında herhangi bir faydalanmaya müsaade edilemiyor.


Aynı zamandan mesire alanlarında bazı kriterler aranıyor.Bunlar;

-Orman rejimi içerisinde olması veya bu amaçla tahsis edilmesi,


-Rekreasyon ve ekosistem yönünden farklı ve zengin özelliklere sahip olması,


-Rekreasyonel kullanım talebi ve/veya ihtiyacı olması,


-Rekreasyonel kaynak bütünlüğünü sağlayacak nitelik ve büyüklükte olmasıdır.


Mesire yerlerinde gerekli yapı ve tesisler, doğa ile uyumlu, tercihen taş veya ahşap malzemeden zemin ve kullanılabilir çatı katı dışında tek katlı olacak şekilde Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara uygun olarak yapılıyor. Özel durumlarda Bakanlık onayı ile birden fazla katlı yapılabiliyor.

Mesire yeri nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com