Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mesire Yerleri Yönetmeliği'ne göre mesire yerleri nasıl kiralanır?İşte mesire yerlerinin kiralanmasına ilişkin bilinmeyenler..
Mesire yerleri nasıl kiralanır?
Mesire yerleri , toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkan vermek maksadıyla, gerekli yapı, tesis ve donatılarla kullanıma ayrılan, halkın günübirlik veya geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, rekreasyonel ve estetik kaynak değerlerine sahip orman rejimine tabi sahaları olarak karşımıza çıkıyor.Peki mesire yerleri nasıl kiralanır?
Mesire yerlerinde kiralama işlemleri Orman Bölge Müdürlüğünce usul ve esaslara göre yapılıyor.Mesire yerleri Orman Kanununun ek 8 inci maddesine göre 29 yıla kadar kiraya verilebiliyor. Yirmidokuz yıl kiraya verilen mesire yerlerinde engellilere yönelik dinlenme ve eğlenme tesislerinin yapılması zorunlu tutuluyor.
Mesire yerlerinin kapalı teklif usulüyle ihale edilmesi esas oluyor.Bölge müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından kullanılışlarının özelliği, idarelere faydalı olması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen mesire yerleri, Genel Müdürlüğün teklifi ile Bakanlık tarafından pazarlık usulü ile kiraya verilebiliyor.
Her türlü sorumluluk pazarlık usulü ile ihaleyi idareden alanda kalması şartıyla, pazarlık usulü ile ihale edilen mesire yerlerinde yer alan yapı ve tesislerin işletmeciliğinin üçüncü kişi veya kuruluşlara kiraya verilmesi halinde, kiraya verenlerden verilen kira bedel farkının yüzde 50'si idare tarafından tahsil ediliyor.
İdare, mesire yerlerinin kiralanması ihalelerinde, ihaleye iştirak edeceklerden ihaleye gireceği konuda deneyim sahibi olduğuna dair belge isteyebiliyor. Mesire yerlerinde Genel Müdürlükçe onaylanacak ek proje ile yapılan ve gelir getirici özellik taşıyan tesislerin maliyet bedelinin yüzde 2'si yıllık kiraya ilave ediliyor.
Mesire yerlerinin özellikleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com