12 / 05 / 2024

Mart ayı kira zam oranları 2015!

Mart ayı kira zam oranları 2015!

Taşınmaz mallara kira zammı uygulanırken ÜFE oranları dikkate alınıyor.TÜİK tarafında her ay açıklanan ÜFE Mart ayı için de açıklandı.İşte Mart ayı kira zam oranları 2015..


Mart ayı kira zam oranları 2015!

Taşınmaz kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında kiranın ne kadar olacağı,ne zaman ödeneceğine ilişkin bilgileri içeren kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmein kira bitiminde yenilenmesi durumunda ev sahibi kiracıya zam yapabiliyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Türk Borçlar Kanunu gereğince mal sahibi kiracısına istediği oranda değil,belirlenen oranlarda zam yapılabiliyor.Yıllık olarak yapılan zamlar, meskenlerde dönemin ÜFE oranlarına göre yapılırken; işyerlerinde ise ÜFE ye göre değil,sözleşmede belirtilen esaslara göre yapılıyor.


ÜFE hesaplamasına göre yapılan kira zamları her ay TÜİK tarafından sitesinde açıklanıyor.Açıklanan  Şubat 2015 verilerine göre Mart ayında kira bedelinin %3,10 oranında artış yapılabilecek.


Mart ayı kira zam oranları 2015!

Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, 2015 yılının Mart ayında kiracıya en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılabiliyor.


Örnek kira artış oranı hesabı ise şöyle :


Kira bedeli: 1000 lira


Kira zam oranı: yüzde 3,10


Zam bedeli: 31 lira


Zamlı kira bedeli: 1031 lira


Kira artışları neye göre belirlenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com