23 / 04 / 2024

Kooperatif nedir nasıl kurulur?

 Kooperatif nedir nasıl kurulur?

Kooperatiflerin kuruluş özellikleri ile kooperatiflerin genel özellikleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Buna göre kooperatif nedir nasıl kurulur?Kooperatifin kurulma aşamaları nelerdir? İşte kooperatifin kurulmasına ilişkin bilinmeyenler..


Kooperatif nedir nasıl kurulur?

Kooperatifler Kanununa göre kooperatif;tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı  yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere deniyor.


Kooperatif daha basit anlamıyla topluca yardımlaşmanın resmi olarak belli kural yasa ve düzene göre yapılması olarak tanımlanabiliyor.


Kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif kurmak gerekli olan belgeler;9 adet noter onaylı ana sözleşme,kooperatif kurucularının nüfus cüzdanı örnekleri ve ikametgah belgeleri,yönetim kurulu üyelerinin iyi hal belgeleri,yönetim kurulunun aynı türden başka bir kooperatifte yönetim kurulu üyesi olmadıklarına ilişkin beyanları,kuruluş bilgi formudur. 


Kooperatif ana sözleşmesinin 10 adet çoğaltılarak, her sayfası kurucularca imzalanması ve imzaların onayı için notere ibraz edilmesi gerekiyor. Noter sadece imzaları onaylıyor ve ana sözleşmenin bir adedini saklanmak üzere aldıktan sonra kalan dokuz adedini kuruculara veriliyor. Bu onay işlemi ile, imzaların kurucu ortaklara ait olduğunu kanıtlanmış oluyor.


Ana sözleşme hazırlanıp notere onaylatıldıktan sonra kooperatife kuruluş izni için ilgili izin merciine hitaben iki nüsha dilekçe yazılması gerekiyor.


Kooperatif ana sözleşmesi nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com