03 / 05 / 2024

Kooperatif kuruluş işlemleri nelerdir?

 Kooperatif kuruluş işlemleri nelerdir?

İnsan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla kooperatifler kuruluyor.Peki kooperatif kuruluş işlemleri nelerdir?Kooperatif nasıl kurulur?İşte kooperatif kuruluş işlemleri..


Kooperatif kuruluş işlemleri nelerdir?

Kooperatif, insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluş olarak tanımlanıyor.


Kooperatiflerin hedeflenen amaca ulaşması ve başarılı olabilmesi için, kooperatif kurma işlemlerine başlanmadan önce bazı araştırmaların yapılması gerekiyor.


Yapılan araştırma sonucu olumlu bilgiler elde edilip kurulacak kooperatifin kuruluş amaçlarını başarıyla yerine getirebileceği fikri ortaya konuyorsa, kooperatifin kurulması bazı işlemlere başlanması gerekiyor.


Kooperatif kuruluş işlemleri..


Öncelikli olarak bir kooperatifin kurulması için en az yedi kurucunun bir araya gelmesi gerekiyor.Daha sonra Ana Sözleşmenin Hazırlanması gerekiyor. Hazırlanan ana sözleşmenin en az yedi kişi tarafından imzalanması ve imzaların da notere tasdik ettirilmesi gerekiyor. Sözleşmeyi imzalayan ilk ortaklar kurucu ortak sıfatını alıyor. 


Ana sözleşme hazırlanıp notere onaylatıldıktan sonra kooperatife kuruluş izni için ilgili izin merciine hitaben iki nüsha dilekçe yazılıyor. Tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım kredi kooperatifleri ve bunların üst kuruluşları için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı; tarım satış kooperatifleri ve diğer kooperatifler ile bunların üst kuruluşları için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınıyor. 


Hazırlanan dilekçenin aslı izin alınacak bakanlığa veya kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki il müdürlüklerine, il müdürlüğü olmayan yerlerde ise kaymakamlık veya valiliğe veriliyor.


Müracaat dilekçesini kurucu ortakların tamamı imzalayabileceği gibi hepsi adına ortaklardan biri de imzalayıp verebiliyor. Dilekçe ekinde:

9 adet noter onaylı ana sözleşme,Kooperatif kurucularının nüfus cüzdanı örnekleri ve ikametgah belgeleri,Yönetim kurulu üyelerinin iyi hal belgeleri,Yönetim kurulunun aynı türden başka bir kooperatifte yönetim kurulu üyesi olmadıklarına ilişkin beyanları,kuruluş bilgi formu olması gerekiyor.


Verilen dilekçe şekil ve esas yönünden inceleniyor. Şekil yönündeki incelemede dilekçeye ilave edilmesi gereken belgelerin mevcut olup olmadığı, esas yönünden ise ekte verilen belgelerin özellikle ana sözleşmenin kanunlara ve genel kabul görmüş şekillere uygun hazırlanıp hazırlanmadığına bakılıyor ve kuruluş işlemi gerçekleşiyor.



Kooperatif ortaklık devri nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com