17 / 05 / 2024

Kooperatif çeşitleri nelerdir?

 Kooperatif çeşitleri nelerdir?

Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanıyor.Kuruluşlarına göre kooperatifler çeşitlere ayrılıyor.Peki kooperatif çeşitleri nelerdir?


Kooperatif çeşitleri nelerdir?

Kooperatif, halk dilinde imece usulü denilen topluca yardımlaşmanın resmi olarak belli kural kanun ve düzene göre yapılma işlemine verilen isim oluyor.


Kooperatifler, ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksulluğun azaltılmasında etkin bir araç olma niteliği taşıyor.Birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunuyor.


Kuruluş amaçlarının birbirinden farklı olmasından dolayı kooperatifler çeşitlere ayrılıyor. Kooperatifler gösterdikleri faaliyet alanı bakımından temel olarak tarımsal kooperatifler ve tarım dışı kooperatifler olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Tarımsal kooperatifler ihtiyaç duydukları zirai bilgilerin temininde ortaklarına yardımcı oluyor. Ayrıca ortakları olan çiftçilerin teknoloji, tohum ve ilaçlardaki son gelişmelerden haberdar olmalarını sağlayarak, üretimin, veriminin ve kalitesinin artmasına katkıda bulunuyor. Tarımsal kooperatifler kendi aralarında şu şekilde sıralanıyor;


1. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri 

2. Tarım Kredi Kooperatifleri 

3. Tarım Satış Kooperatifleri 

4. Sulama Kooperatifleri 

5. Su Ürünleri Kooperatifleri

6. Pancar Ekicileri Kooperatifleri


Tarım dışı kooperatifler ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamak ve dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulan kooperatiflere deniyor.

Tarım dışı kooperatifler ortaklarının küçük tasarrufları ve devletten alınan kredi olanaklarıyla onların ihtiyaçlarını kolay yoldan ve daha ucuza karşılamaya çalışıyor. Tarım dışı kooperatifler şu şekilde sıralanıyor;


1. Tüketim Kooperatifleri 

2. Konut Kooperatifleri: 

3. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri

4. Tarım Dışı Hizmet Kooperatifleri: 

4.1 Taşıma Kooperatifleri

4.2 Küçük Sanat Kooperatifleri

4.3 Ecza Kooperatifleri

4.4 İş Yeri Yapı Kooperatifleri

4.5 Turizm Kooperatifleri


Kooperatif nedir nasıl kurulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com