13 / 05 / 2024

Konutta ödenen kdv nasıl geri alınır?

Konutta ödenen kdv nasıl geri alınır?

150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e düşürülmüştü. Peki Konutta ödenen kdv nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Konutta ödenen kdv nasıl geri alınır?

Açılımı katma değer vergisi olan KDV, ülkemizde yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergimatrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisi olarak karşımıza çıkıyor. 


150 metrekareyi aşan konutlar ile metrekare sınırlaması olmaksızın diğer bütün taşınmazlar için yüzde 18 KDV ödeniyordu.


8 Eylül 2016 tarihinde 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e düşürüldü.


Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin'in 20 Eylül tarihinde yaptığı açıklama göre de tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV'yi geri alabileceklerini söyledi.


Mahmut Şahin, "116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 4/2 maddesi 'fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir' demektedir. Konutunu finansal kiralama yöntemi veya sahip olduğu konutu teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduklarını bilmelidir. Tüketicilerimiz, alınan KDV tutarına göre, gerek il ve ilçe hakem heyetlerine gerekse Tüketici Mahkemelerine başvurarak haksız alınan bu tutarların geri iadesini isteyebilirler.


 2320 liraya kadar bağlı bulundukları Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, 2320 lira ile 3480 lira arasındaki tutarlar için Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan İl Hakem Heyetlerine, 3480 lira ve üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurarak yukarıda söylediğim kanun maddelerini de belirtip haksız alınan bu bedeli geri alabilirler." dedi.


Konut alacaklara kdv indirimi 2016!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com