28 / 04 / 2024

Komşu gürültü cezası!

 Komşu gürültü cezası!

Apartmanda refahın sağlanması adına, apartmandaki komşuların gürültü yasaklarına uyması gerekiyor. Peki komşu gürültü cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Komşu gürültü cezası!

Birden fazla ev sakinin bir arada ikamet ettiği apartman gibi yerlerde kişiler bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Apartman sakinlerinin, refah bir yaşam için gürültü saatlerine özen göstermeleri gerekiyor.


İlgili yasalara göre hafta içi yani mesai günlerinde öğle istirahat saatleri olan 13:00 ile 15:00 arasında; geceleri ise 19:00- 07:00 arasında gürültü yayacak hareketlerin yapılması yasaklanıyor.


Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde ise bütün gün "istirahat vakti" olarak kabul edilmesi nedeni ile gün boyunca gürültülü davranışlardan kaçınılması gerekiyor.


Ayrıca, mekanik ve elektronik müzik aletlerinin ve ses aygıtlarının sesi genel olarak sadece odanın içinde duyulacak kadar açılması gerekiyor.  Peki komşu gürültü cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Apartmanda gürültü yapan komşulara ilgili kanun ve yönetmeliklere göre para cezası uygulanıyor. Kabahatler Kanunen ceza yazmada belediye zabıtaları ile polis ve jandarma ekipleri yetkili oluyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen genelgede, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe dikkat çekildi.


Hakkında gürültü şikayeti yapılan kimselere zabıta veya kolluk görevlileri Kabahatler Kanunu gereğince 105 TL idari para cezası kesecek. 


Yönetmeliğe göre bu cezaların verilmesini gerektiren fiillerin işlenmesinden itibaren 3 yıl içinde birinci tekrarında bir kat, ikinci ve müteakip tekrarında ise iki kat artırılarak uygulanacak. 


Uyarılara karşın gürültü yapmaya devam eden komşular katlamalı cezalara tabi tutulacak. Yani, üç yıl önce yeniden gürültü yapan bir komşu mevcut cezaya göre 210 TL, ikincisinde ise 315 TL para cezası ile karşı karşıya kalabilecek.


Apartmanda gürültü yapanlar nereye şikayet edilir? 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com