Binalar için yapılması zorunlu olan zorunlu deprem sigortası olarak da nitelendirilen DASK Sigortası, yıllık olarak düzenleniyor. Peki kiracı DASK yaptırabilir mi?
Kiracı DASK yaptırabilir mi?
Binalar için yapılması zorunlu olan DASK Sigortası, senelik olarak düzenleniyor. Sigorta döneminin sona ermesi durumunda, poliçe bedelinin tekrar ödenerek, sigortanın yenilenmesi gerekiyor.
Söz konusu DASK ücreti, yapılan düzenlemelere göre değişkenlik gösterebiliyor. DASK sigortası hesaplanan ücretin yatırılması ve gerekli olan belgelerin teslim edilmesi ile yapılabiliyor.
Zorunlu deprem sigortası için gerekli belgeler şu şekilde:
* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu
* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
* Sigortalanacak yerin açık adresi
* Tapu bilgileri
* Binanın inşa yılı
* Binanın yapı tarzı
* Binanın toplam kat sayısı
* Binanın hasar durumu
* Meskenin brüt yüzölçümü
* Meskenin kullanım şekli
DASK başvuru sırasında gerekli olacak bilgi ve belgelerle DASK poliçesi düzenleyen bir acenteye gitmek yeterli oluyor.
Sigorta ücretleri belirlenirken deprem sonrasında alabilecek en yüksek limiti belirleyen sigorta bedeli bir diğer deyişle teminat tutarının bulunması gerekiyor. Belirlenen teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK sigorta bedeli bulunmuş oluyor. Peki kiracı DASK yaptırabilir mi?
DASK Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor. Kiracı DASK'ı "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor. Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.
DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com