DASK sigortası, meydana gelebilecek depremlerin vereceği maddi zararların azaltılması için yapılması gerekiyor.Peki DASK kiracı yaptırabilir mi?
DASK kiracı yaptırabilir mi?
Zorunlu deprem sigortası olarakta bilinen DASK, olası bir depremden sonra meydana gelen zararın daha hızlı bir şekilde kaldırılması için gerekli olan teminatı biriktirmek için yapılıyor.Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK sigortası olmayan bir gayrimenkulün elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik başvuruları da onaylanmıyor.
DASK yaptırabilmek için istenen evrakların temin edilmesi ve belirlenen oranda sigorta priminin ödenmesi gerekiyor. Deprem sigortası için ödenen sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor.
Buna göre; ; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarifelendirme bulunuyor. Deprem risk bölgeleri ayrımı yapılırken Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor.
DASK'ın yıllık olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bu süre 1 sene olarak karşımıza çıkıyor. Belirlenen bu sürenin son bulması halinde, DASK'ın yenilenmesi gerekiyor.
Yenilenme konusunda bir sınırlama olmayıp vadesi biten poliçe istendiği tarihte herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın aynı gün itibari ile tanzim edilebiliyor. Ancak poliçe vadesinin bitim tarihi ile yeni poliçenin tanzim edilidiği tarih aralığında teminatsız kalıyor. Bu sebeple poliçenin vade bitim tarihinde yenilenmesi önem taşıyor.Peki DASK kiracı yaptırabilir mi? diyorsanız işte yanıtı..
DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor.
Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.
DASK için nereye başvurulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com