Gayrimenkuller için yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedellerine yapılacak zamlara ilişkin bilgilere, 6098 sayılı Borçlar Kanununda yer veriliyor.Peki kira zammı neye göre yapılır?
Kira zammı neye göre yapılır?
Kiracıyla yapılan kira sözleşmelerinde kira bedelinde kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.Borçlar Kanununda belirtilen sınır içerisinde kira bedelinde zam yapılması gerekiyor.
konut ve işyerinde kira artış oranları farklı hesaplanıyor. Meskende kiracıya üretici fiyat endeksi yani ÜFE oranlarında zam yapılırken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.Borçlar Kanununda kira zammına ilişkin şu bilgilere yer veriliyor:
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Üretici fiyat endeksi, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirleniyor. 3 Mart'ta açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.
Kira bedelinde yapılacak zamda yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 Mart ayında kiracıya en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.
Yurt içi üretici fiyat endeksi şubat 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com