15 / 05 / 2024

Eylül ayı kira artışı ne zaman açıklanacak?

Eylül ayı kira artışı ne zaman açıklanacak?

Kira zammı hesabında kullanılan yasal oranlar, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki Eylül ayı kira artışı ne zaman açıklanacak? diyorsanız işte yanıtı...


Eylül ayı kira artışı ne zaman açıklanacak?

Ev veya dükkan kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Gayrimenkul sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Ancak yapılacak bu zam gayrimenkul sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranda oluyor. 


Kanuni yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira artış oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor.


"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor."


Yıllık kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık oran baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.Peki Eylül ayı kira artışı ne zaman açıklanacak? diyorsanız işte yanıtı... 


2016 Eylül ayı kira artış oranları 5 Eylül 2016 tarihinde TÜİK tarafından sitesinde açıklanacak. 


2016 Ağustos ayı kira zammı!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com