21 / 09 / 2024

Kira vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

Kira vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. İki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira vergisinin ikinci taksiti ne zaman?


Kira vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

Konut veya işyerini kiraya veren kimseler, bir yıl boyunca elde ettikleri gelir için bir sonraki sene kira vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Buna göre 2014 yılında elde edilen kira gelirleri 2015 yılı içerisinde ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Beyannameler Mart ayı içerisinde veriliyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınır mesken ve işyerinde farklı bedellerde tespit ediliyor.


Ev kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek kalmıyor.Ancak bu sınırın üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi yükümlüsü oluyor.


Verginin birinci taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde yapıldı.Peki kira vergisinin ikinci taksiti ne zaman?


Kira gelir vergisi ikinci taksiti ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. Vergi ödemesi 31 Temmuz'a kadar devam ediyor.Buna göre mükelleflerin kira vergisi ödemeleri için son 8 günü bulunuyor.

2015 kira vergisi muafiyeti!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com