
Kiracı ve taşınmaz sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor.Peki kira sözleşmesi yapılırken kefil şart mı?İşte kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu..
Kira sözleşmesi yapılırken kefil şart mı?
Kira sözleşmesi ile mal sahibi, kira bedeli karşılığında gayrimenkulün kullanılmasını veya yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kiracıya bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.
Kira sözleşmesi gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında ileride olası sorunlara karşı imzalanıyor. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinde daire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödenmesi gereken kira bedeli, gayrimenkulün bağımsız alanları üzerindeki hakları, evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.
Kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinde yazılan herşeyin kesin ve eksiksiz olması gerekiyor.Peki kira sözleşmesi yapılırken kefil şart mı?
Kefil, kiracının kira bedelini ödemediği zamanlarda; kira bedelinin isteneceği kişi olarak karşımıza çıkıyor.Ancak bu kefil kira sözleşmelerinde zorunlu olmuyor.
Ancak gayrimnekul sahipleri kefilin olmasını isteyebiliyor. Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi durumlarda gayrimenkul sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor.
Sözleşmede kefilin imzasına yer verilmesi durumunda; bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesinde yarar görülüyor. Buna göre, yalnız kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.
Kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com