27 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir mi?

 Kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir mi?

Kira sözleşmesinde bir kimse (kiralayan), bir bedel (kira bedeli) karşılığında bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor. Peki kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir mi?


Kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir mi?

Kira sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilebilirliği hususu, kira sözleşmesinde bir madde olarak düzenlenebileceği gibi, sözleşmeden ayrı olarak da kararlaştırılabilir. Şerh için, imzaları noterlikçe onanmış sözleşmenin bir örneği tapu idaresine sunulur.

Şerh talebi birlikte yapılabileceği gibi, bu konuda taraflardan biri de yetkilendirilebilir. Eğer kiraya veren malik değilse, şerh için malikin izni gerekir. Kiralanan üzerinde başka şahısların ayni veya şahsi hakları varsa, onların da izni alınmalıdır. Şerh ile kira sözleşmesi üçüncü şahıslar bakımından da hüküm ifade eder. Şöyle ki, şerhten sonra kiralananın satılması halinde kira ilişkisi sona ermez; yeni malik, eski malikle yapılan kira sözleşmesinin sonunu beklemeden tahliye talebinde bulunamaz.