Gayrimenkul kiralamak isteyen kiracının ev sahibi ile kira sözleşmesi yapması gerekiyor.Peki kira sözleşmesi noterde mi yapılır?Kira sözleşmesi notere onaylatılır mı?
Kira sözleşmesi notere onaylatılır mı?
Kira sözleşmesi, kanunda "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak ifade ediliyor.
Söz konusu sözleşme genellikle yıllık olarak yapılıyor. Taraflar, kira sözleşme süresinin bitmesi halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor.Fakat, kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor.
Aksi bir durumda kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor.
Kira sözleşmesi sadece taraflar arasında imzalanıyor. Ev sahibi ve kiracının sözleşmede imzasının olması yeterli oluyor. Kira sözleşmesinin, taşınmaz malın sahibi ve kiracısı tarafından imzalanması halinde bu sözleşme resmiyet kazanmış oluyor.
Sözleşme sözlü ya da yazılı olarak gerçekleştirilebiliyor. Sözlü yapılan sözleşmeler genellikle akrabalık ilişkileri olan kişiler arasındaki kiralamalarda tercih ediliyor.Ancak ileride sorun yaşamamak adına sözleşmenin yazılı yapılması daha faydalı oluyor.
Peki kira sözleşmesi noterde mi yapılır?Kira sözleşmesi notere onaylatılır mı? diyorsanız işte yanıtı..
Kiracı ve taşınmaz sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi bir zorunluluk bulunmuyor ancak noterde imzalanması daha güvenli oluyor. Kira sözleşmesi noter dışında şahitler huzurunda da imzalanabiliyor ve onaylatılması gerekmiyor.
Ev kira sözleşmesi noter ücreti 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com