Taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesi noterde yapılıyorsa damga vergisi ödeniyor.İşte kira sözleşmesi kefil damga vergisi hesaplama 2015..
Kira sözleşmesi kefil damga vergisi hesaplama 2015!
Gayrimenkul kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı adı da verilen kira sözleşmesi imzalanıyor. Bazı durumlarda kira sözleşmesi için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.
Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.
Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil yükümlülüğü bulunuyor. Bu nedenle damga vergisini sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde bulunan her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor.
Damga vergisinin kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar damga vergisine olup; bu tabloda yer almayan kağıtlar damga vergisine tabi olmuyor.Peki kira sözleşmesi kefil damga vergisi ne kadar?
Kira sözleşmeleri noterde kefilli yada kefilsiz olarak imzalanıyor.Kefilsiz olarak imzalanan kira sözleşmelerinde damga vergisi 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor.
Kiracı ve kiralayan yanında "adi kefil" veya "müteselsil kefil", "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" olarak kefil imzasını içermesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası uyarınca kefalet şerhi üzerinden düzenlenme tarihi itibarıyla (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında) nispi damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.
Kira sözleşmesinde kefil şart mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com