Ev ve işyeri kiralamalarında, kiracı ile mal sahibi kira sözleşmesi imzalayarak anlaşmanın koşullarını belirlenebiliyor. Peki kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?
Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?
Ev ve dükkan kiralamalarında kiracı ile kiralayan arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira akdi yada kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira sözleşmesi kapsamında, kira bedeline, kira süresine, demirbaş hükümlerine, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira sözleşmesi belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kanunda yazan esaslara göre kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Peki kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?
Kira sözleşmesi zorunlu olmamak ile birlikte hak kaybı yaşamamak ve sözleşmenin ispat gücünü artırmak isteyen kimseler kira sözleşmesini noter huzurunda imzalayabiliyor.
Söz konusu sözleşmeyi noterde imzalamak istemeyen kimseler, tarihin, tarafların isimlerinin belirtilmesi ve imzaların atılması ile de sözleşme resmi kılabiliyor.
Kira sözleşmesi 2015 örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com