Borçlar Kanunu kapsamında kiracı ve taşınmaz mal sahibinin haklarının korunması nedeni ile kira sözleşmesi fesih sürecine ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır 2015?
Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır 2015?
Kiracı,gayrimenkul sahibi ve kira sözleşmeleri hakkında yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuan göre kira sözleşmesinin imzalanması ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.
Her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyan kira sözleşmesi, noter huzurunda yapılabileceği gibi şahitler huzurunda yapılabiliyor.
Kira akdi olarakta bilinen kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık süre için yapılıyor.Bu sürenin bitiminde sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor.Peki kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Gayrimenkul sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi feshedemiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep olmadan sözleşmeyi feshedebiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi bitirebiliyor.
Ayrıca, gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi gibi nedenler haklı neden olup; bu nedenler doğrultusunda kiracının tahliyesi için dava açılabiliyor.
İşyeri kira sözleşmesi nasıl feshedilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com