Taşınmaz kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi bazı durumlarda damga vergisine tabi oluyor. İşte kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016...
Kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016!
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında sözleşme imzalanıyor.Kira sözleşmesi esasları ile bu sözleşmeyi imzalayan tarafların hak ve sorumlulukları yeni kira kanunu olan Borçlar Kanunu'nda yer alıyor.
Kanunen kira sözleşmesinin imzalanması zorunlu olmuyor. Aralarında akrabalık ilişkisi bulunan kimseler yazılı olarak sözleşme imzalamak istemeyebiliyor.
Kanunen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.Sözleşmeyi noterde imzalayanlardan belirlenen oranlarda damga vergisi ödenmesi isteniyor. Peki 2016 yılında kira sözleşmesi damga vergisi ne kadar? diyorsanız işte kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016...
2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları, 59 sayılı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı:
Kira kontratı için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Eğer kira sözleşmesi kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Kira sözleşmesi 2016 örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com