15 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2015!

Kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2015!

Kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi halinde sözleşme için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2015...


Kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2015!

Kira akdi olarakta ifade edilen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kiralanan ile kiracı arasında imzalanan bu sözleşme genellikle yıllık olarak hazırlanıyor.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira sözleşmesi sözlü yada yazılı olarak yapılabiliyor. Kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması halinde sözleşme için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki kira sözleşmesi damga vergisi 2015 ne kadar?


2015 yılında kirada sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. 


Kiracı ve kiralayan yanında "adi kefil" veya "müteselsil kefil", "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" olarak kefil imzasını içermesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası uyarınca kefalet şerhi üzerinden düzenlenme tarihi itibarıyla (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında) nispi damga vergisine tabi olması gerekiyor.

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com