Gayrimenkul kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi için damga vergisi ödeniyor.Peki kira sözleşmesi damga vergisi 2015 ne kadar?İşte kira sözleşmesi damga vergisi 2015..
Kira sözleşmesi damga vergisi 2015!
Taşınmaz mal için kira sözleşmeleri,ev sahibi ve kiracı arasında imzalanıyor.Damga vergisi kağıtlarının arasına kira sözleşmesi de giriyor.
Mesken kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor. Fakat noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.
Söz konusu verginin yasal dayanağı şu şekilde karşımıza çıkıyor:488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası: “Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.”
Kira sözleşmesi için ödenecek damga vergisi, yıllık kira bedeli üzerinden damga vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.
Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.
Kira sözleşmesi damga vergisi 2015 ne kadar?
Damga vergisi oranları, her sene başında yeniden belirleniyor.30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Kira sözleşmesi örneği 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com