26 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Taşınmaz mal sahipleri, bir önceki kira yılındaki üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla kira zammı yapabiliyor.Peki Mayıs ayı kira artışı nasıl hesaplanır?İşte kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015..


Kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Gayrimenkul sahipleri kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, yeni kira yılına yeni kira bedeli belirleniyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanabiliyor. Ev sahibi ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


İşyerlerinde ise bu kural 2020'ye kadar uygulanmıyor.Bu durumda işyeri sahipleri sözleşmede belirtilen bir oran yoksa istediği oranda zam yapabiliyor.Peki Mayıs ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Kira bedelinde yapılacak artışlar Üretici Fiyat Endeksi oranlarına bağlanıyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanıyor.


4 Mayıs 2015 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre, yapılacak artış yüzde 4,80 oranından yüksek olamıyor.


Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 900 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 4,80

Yıllık zam bedeli: 48 TL

Zamlı kira bedeli: 948 TL

Ev kirası zam oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com