18 / 05 / 2024

Kira enflasyon oranı 2015 Nisan!

Kira enflasyon oranı 2015 Nisan!

Mesken kiralamalarında yapılacak kira zamları üretici fiyat endeksi oranları baz alınarak yapılıyor. ÜFE, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanıyor.İşte kira enflasyon oranı 2015 Nisan..


Kira enflasyon oranı 2015 Nisan!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 senelik süre, bir kira dönemi olarak adlandırılıyor. Kira döneminin bitmesi ve kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.


Ev kiracısına yapılacak zam, Borçlar Kanunu gereğince üretici fiyat endeksi oranlarını geçmeyecek şekilde yapılıyor.


Ancak kanunda hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılması gerektiği belirtilmiyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu hesaplamanın bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ile yapılması gerektiğini açıklıyor.


Kira enflasyon oranı 2015 nisan ayı,3 nisan 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre, kiracılara en fazla %3,41 oranında zam yapılabilecek. Konu ile ilgili TÜİK bülteni şu şekilde;


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.

Kira zammı hesaplama Nisan 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com