19 / 05 / 2024

Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanacak?

 Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanacak?

Evini kiraya veren taşınmaz sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda, kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Yapılacak zam taşınmaz sahibinin istediği doğrultusunda hesaplanmıyor.Peki kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanacak?


Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanacak?

Kira sözleşme süresi dolması ve sözleşmenin devam etmesi durumunda, kirada belli bir oranda artış söz konusu oluyor.Kiraya yapılacak olan zammın sınırları Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor.


Yapılan yasal düzenlemelere göre kira artış oranları ÜFE oranlarından yüksek tutulamıyor.Bu uygulama sadece meskenleri kapsıyor, işyerlerine uygulanmıyor.ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor.


TÜİK tarafından 3 Mart 2015 tarihinde açıklanan verilere göre  kiracıya en fazla %3,10 oranında zam yapılacak.Peki kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanacak?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe %1,45 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,33 artış ve su sektöründe %1,67 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%16,42), metal cevherleri (%7,03), diğer mamul eşyalar (%4,68) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-26,69), basım ve kayıt hizmetleri (%-0,91) ve kauçuk ve plastik ürünler (%-0,66) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış enerji malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.


Kiracıya zam nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com