Yıllık olarak yenilenen kira sözleşmelerinde ev sahibi, kiracısına belli bir oranda kira artışı yapma hakkına sahip oluyor.Kira artışı ev sahibinin isteği doğrultusunda değil,üfeye göre hesaplanıyor.Peki kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?
Kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?
Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları,Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.
Kiralama hesaplamaları, taşınmazın türüne göre değişkenlik gösteriyor .Meskenler için hesaplama üfeye göre yapılırken, işyerlerinde bu hesaplama kullanılmıyor.İşyerleri için bu uygulamaya 2020 yılında geçilecek. İşyeri sahibi, kiracısına kira sözleşmesinde belirttiği şekilde zam yapabiliyor.
ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.ÜFE kira artış oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.Peki kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?
3 Mart'ta açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı.Kira bedelinde yapılacak zamda bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 Mart ayında kiracıya en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.
TÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'ne göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.
Kira artışları neye göre belirlenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com