28 / 04 / 2024

Kira artış oranı üfe mi tüfe mi?

Kira artış oranı üfe mi tüfe mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline artış uygulanıyor. Ancak bu artış mal sahibinin istediği oranda yapılmıyor.Peki kira artış oranı üfe mi tüfe mi?


Kira artış oranı üfe mi tüfe mi?

Kira kontratlarında bir yıllık sürenin dolması ve yenilenmesi durumunda, mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor.


Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılının aynı ayı baz alınıyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.Peki kira artış oranı üfe mi tüfe mi?


Kira artış oranları  TEFE - TÜFE hesabına göre değil, ÜFE hesabına göre yapılıyor.Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında ÜFE artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Ancak bu husus da, yapılan yasal düzenlemeler gereğince yalnız meskenlerde uygulanıyor. Meskenlerde ÜFE oranlarına göre hesaplama yapılırken, işyerlerinde sözleşmede belirtilen esaslara göre zam yapılıyor.


Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kanunda belirtilmemesine karşın kira artış hesabında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği, yine Türkiye İstatistik kurumu tarafından hazırlanan rehberde belirtiliyor. Buna göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira artış hesaplamalarında kullanılması gerekiyor.


Nisan ayında uygulanacak olan kira artış oranları TÜİK tarafından yarın itibari ile açıklanacak.

Kira sözleşmesinde kira artış oranı yoksa ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com