19 / 05 / 2024

Kira artış oranı kaçtır?

Kira artış oranı kaçtır?

Yıllık olarak yenilenen kira sözleşmelerinde ev sahibi, kiracısına belli bir oranda zam yapabiliyor.Peki kira artış oranı 2015 nasıl hesaplanır?Kira artış oranı kaçtır?


Kira artış oranı kaçtır?

Yıllık olarak yenilenen kira sözleşmelerinde ev sahibi, kiracısına belli bir oranda zam yapma hakkına sahip oluyor. 

Yeni kira dönemi için yapılacak bu zammın hesaplama koşulları, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Kanunen kira bedeline yapılacak zammın üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.

ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.

ÜFE dahilinde, bir önceki aya göre değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı açıklanıyor. Peki, kira artış oranı hangi ÜFE ile hesaplanır?

Hangi ÜFE'nin kira artış hesabında kullanılacağı Kanununda açıklanmıyor. Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından konuya açıklık getiriyor.Peki kira artış oranı kaçtır?

Mart ayında kiralara en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılmıştı.Kira artış oranı Mart ayı hesaplamasına örnek vericek olursak şu şekilde:

Örneğin 1100 TL kira bedelinizin olduğunu düşünelim.Mart ayında kiranıza yüzde 3,10 artış olacağını düşürsek,zamlı kira bedeliniz 1134,1 TL oluyor.

Kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Nisan ayına ait kira artış oranları yarın (3 Nisan 2015) açıklanacak.

Kira artışı hangi orana göre yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com