20 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Risk altındaki yapıların yıkılıp yeniden sağlam yapılara dönüştürülmesi kentsel dönüşüm projesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?İşte kentsel dönüşüm yıkım süreci..


Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm; Çökme ve bozulma olan kentsel mekanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarını kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirmeye yönelik uygulanan strateji ve eylemlerin bütünü" olarak tanımlanıyor.


Bir yapının riskli olduğunu öğrenmek için yapıdaki maliklerden birinin Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalara müracaat edebiliyor.Söz konusu müracaat için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi gerekli oluyor. 


Müracaattan sonra yapılan incelemeler neticesinde riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceler, raporlarda eksik ya da yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Peki kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı..


Riskli yapı tespitine itiraz süresi içerisinde itiraz edilmezse  riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde yıkım sürecine giriliyor.Riskli olduğu kesinleşen yapıların yıktırılması için Müdürlük tarafından İdaresine (Belediye veya İl Özel İdaresi) yazı yazılıyor.


İlgili idare tarafından tebligat yoluyla riskli olarak tespit edilen taşınmazın maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilerek yapının yıktırılması isteniyor.Verilen süre içinde de yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar 30 günlük süre verilerek tebligatta bulunuluyor.


Ancak yine bina boşaltılmazsa ikamet edilen binada bir kat maliki dahi yıkımı istemezse yıkım ruhsatı çıkartılamıyor.

Kentsel dönüşüme kimler başvurabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com