03 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi!

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi!

Riskli olan yapıların kentsel dönüşüme girmesiyle birlikte devlet tarafından maliklere kira yardımı,taşınma yardımı gibi bir takım finansal destekler sağlanıyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı süresi nedir?


Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi!

Evi riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara kentsel dönüşüm kapsamında devlet bazı destekler sağlıyor. Kentsel dönüşümde devlet yardımları kapsamında kira yardımı da bulunuyor. 

Evlerinden anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.

Maliklere, kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor. İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını kanunda belirtilen hususlara göre değerlendiriliyor ve uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrağına bağlıyor. 

Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı da aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.

2015 yılı için kentsel dönüşüm kira yardımı 735 TL olarak belirleniyor.Daha önce kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak, kentsel dönüşüm kira yardımındaki bu "5 aylık toplu ödeme"den de vazgeçildi.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı süresi nedir?

6306 sayılı yasa kapsamında maliklere 18 ay boyunca sadece sahip oldukları ve ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için kira yardımı 735 TL olarak ödeniyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com