Riskli olarak tespit edilen yapıların malik ve kiracılarına yapılan yardımlar arasında kira yardımı da bulunuyor. Kira yardımı alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı şartları nelerdir?
Kentsel dönüşümde kira yardımı şartları nelerdir?
Kentsel dönüşüm adı altında devlet tarafından sağlanan desteklerin başında kira yardımı geliyor. Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki binalar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması durumuda geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılıyor.
Kentsel dönüşümde kira yardımından yararlanmak isteyen kişilerin başvurularını Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüklerine yapmaları gerekiyor.
Maliklere ve kiracılara verilecek olan kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.
Kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak Kentsel dönüşüm kira yardımında daha önce yapılan "5 aylık toplu ödeme"den Şubat ayı itibariyle vazgeçildi.
2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarını 735 TL oldu. Ocak 2015 itibariyle kentsel dönüşüm kira yardımı, aydan aya ödeniyor.Peki kentsel dönüşümde kira yardımı şartları nelerdir?
1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor.
Kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com