28 / 03 / 2024

Kaybedilen tapu nasıl çıkarılır?

Kaybedilen tapu nasıl çıkarılır?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriyor. Peki kaybedilen tapu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Kaybedilen tapu nasıl çıkarılır?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriyor. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine veriliyor.


Taşınmaz mal üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmez. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmiyor. Taşınmaz mala birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse, tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.


Tapu senedi içerdiği taşınmaz malın tamamının veya bir kısmının sahibi olunduğunu gösteriyor.  Kimi zaman tapu senedinin kaybedilmesi ile karşılaşılabiliyor. Peki kaybedilen tapu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine giderek bu işlem yapılabiliyor. Yani; Kayıp tapuyu yeniden çıkarmak için sadece taşınmaz malın bulunduğu yer tapu dairesine gidilmesi gerekmiyor. 


Kaybolan tapunun yeniden çıkarılması için gerekli evraklar şu şekilde:

* En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile müracaat etmek yeterli oluyor. Tapu senedini sahibi dışında bir kimse tarafından çıkarttırılamıyor. 


* Taşınmazın sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabilir.


Taşınmazın mahallesini, köyünü ada veya parsel numarasını bilmeye dahi gerek kalmadan isme ve T.C kimlik numarasına göre bilgisayar bu aramayı yapıyor ve taşınmazın yeri kolaylıkla bulunuyor.


Verilen bu hizmet karşılığında 5 TL gibi bir ücret talep ediliyor. 


Hisse devri masrafı 2016!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com