29 / 04 / 2024

Kapıcıdan kira alınır mı?

 Kapıcıdan kira alınır mı?

Ortak mahal olarak nitelendirilen kapıcı dairesinden kira alınır mı? Kapı kira öder mi? İşte kapıcının kira ödemeyip ödememesine ilişkin bilinmeyenler..


Kapıcıdan kira alınır mı?

Bir apartman veya sitede çalışan kapıcı görevlilerinin yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları ve sahip olduğu bazı haklar bulunuyor.

Kapıcılar için anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri işler için apartmanda daire verilebiliyor.

Ortak mahal olarak adlandırılan kapıcı dairesine ait tapu olmamak ile birlikte bu yer hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinde tüm kat malikleri ve yönetim söz sahibi oluyor.Peki, kapıcıdan kira alınır mı?

Kapıcı yönetmeliği gereğince, kapıcıya görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemiyor.Kapıcı yönetmeliğinde kiracıdan kira alınmasına ilişkin diğer hususlar şu şekilde:

Kapıcı Konutu ve Tahliyesi

Madde l3 — Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.

Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir.

Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez.

Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir.

Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanır. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklıdır.

Kapıcı çalışma şartları!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com