03 / 05 / 2024

Kapıcı iş sözleşmesi feshi!

 Kapıcı iş sözleşmesi feshi!

Kapıcı iş sözleşmesi yapılabildiği gibi birçok nedenle de feshedilebiliyor.Peki kapıcı iş sözleşmesi nasıl feshedilir?İşte kapıcı iş sözleşmesi feshi..


Kapıcı iş sözleşmesi feshi!

Konut kapıcıları yönetmeliğinde, kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları düzenleniyor. Konut kapıcıları yönetmeliğine göre kapıcı iş sözleşmesinde olması gerekenlerde belirleniyor.


Kapıcının hangi koşullarda, ne kadar maaş ile çalışacağının net bir şekilde belirlendiği ve taraflarca imzalanan belgeye kapıcı iş sözleşmesi adı veriliyor.


Kapıcı iş sözleşmesi  niteliği bakımından hem bir "Hizmet akdi",hem de "İş akdi"di olarak karşımıza çıkıyor. 


İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümlerin kapıcı iş sözleşmesinde belirtilmesi gerekiyor. Peki, kapıcı iş sözleşmesi feshi nasıl olur?


Kapıcı iş sözleşmesini bazı nedenlerden dolayı sona erebiliyor. Apartman yönetiminin gerçeğe aykırı bilgiler vererek kapıcıyı yanıltarak işe alması,kat malikleri ya da yöneticinin tacizde bulunması,apartman yönetimi tarafından kapıcının ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,iş sözleşmesi ile belirtilen çalışma koşulları uygulanmazsa kapıcı iş sözleşmesi feshedilebiliyor.


Kapıcı belirtilen sebeplerle iş sözleşmesini sonlandırırsa kıdem tazminatı alabiliyor.  Kapıcı iş sözleşmesini haklı sebeple 6 iş günü içerisinde sonlandırabiliyor. 

Kapıcı sigortası nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com