28 / 03 / 2024

Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

 Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Apartman ve sitelerde ortak mahal olarak kabul edilen kapıcı dairesi ile hükümler konut kapıcıları sözleşmesinde yer alıyor.Peki ortak mahal olan kapıcı dairesinden kira alınır mı?


Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Kapıcı daireleri binanın Kat Alanı Kat Sayısı hesaplanırken hesaba katılmayan bölümleri olan ortak alanlar oluyor. Binaların giriş holleri, ışıklıklar, hava bacaları, saçaklar, tesisat galerileri, açık ve kapalı merpenler, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma açık alanlarına giriyor.


Apartman ve konut sitelerinde yer alan kapıcı dairesi, ortak mahallerden biri olarak kabul ediliyor ve ortak alan bu daireye ait tapu olmamak ile birlikte bu yer hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinde tüm kat malikleri ve yönetim söz sahibi oluyor.


Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor. 

Kapıcı dairesi yönetmeliğine göre, kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor. 


Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için ise iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemiyor. Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor. 


Kapıcı dairesine uygulanacak bütün işlemler için tüm kat maliklerinin fikrinin alınması gerekiyor.İçerisinde kapıcısı olmayan boş kapıcı konutu kiraya verilmesi hususunda oy çokluğunun sağlanması değil, oy birliğinin sağlanması gerekiyor.


Gayrimenkul sahiplerinin çoğunluğunun onay vermesi halinde kiraya verilebiliyor.  Kiradan elde edilen gelirler, tüm kat malikleri arasında paylaşılacağı gibi, apartmanın bütçesine de gelir olarak kullanılabiliyor.



Kapıcı iş sözleşmesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com