29 / 03 / 2024

Kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?

Kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?

Acele kamulaştırma kararı alınmış taşınmaz için mal sahibine, mahkeme tarafından belirlenen oranda kamulaştırma bedelinin yatırılması gerekiyor.Peki kamulaştırma bedeline itiraz edilir mi?Kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?


Kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde düzenlenen acele kamulaştırma süreci büyük, önemli ve ivedilik yatırım süreçlerinde idarenin taşınmazlarla ilgili tasarrufta bulunabilme imkânı sağlayan bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.


Acele kamulaştırm açoğunlukla karayolu yapımı,kentsel dönüşüm,hes,derelerin ve dere yataklarının ıslah edilmes eğitim, enerji, maden çıkarılması, sanayi bölgesi yapılması v.b nedenlerle yapılıyor.


Kamulaştırma konusu taşınmazın kamulaştırma değer tespiti, “o taşınmaz malın 10’uncu madde esasları dairesinde ve 15’inci madde uyarınca seçilecek bilirkişilerce” (beş kişilik bilirkişi heyeti ile) mahallinde kesif yapılmak suretiyle tespit ediliyor.Peki kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?


Acele el koyma gerçekleştikten sonra ya kendisine tebligat yapılan kimse parayı alır ve tapuda idare adına ferağ verir ya da parayı ihtirazı kayıtlı olarak alıyor ve bedelin az olduğunu, bunu kabul etmediğini belirtiyor. Bunun üzerine idarenin yapması gereken şey K.K. md. 8’de belirtilen şekilde anlaşma sağlanamaması durumunda mal sahibi aleyhine açtığı bedel tespiti ve tescil davasının aynısını açıyor. Açılacak bu davanın standart bir bedel tespiti ve tescil davasından herhangi bir farkı bulunamıyor.


Bu dava neticesinde tespit edilen kamulaştırma bedeli, acele el koyma davasında tespit edilenden az olursa, idare mal sahibi adına bankaya fazla yatan bedelin kendisine iadesini isteyebiliyor. Buna karşın uygulamada genellikle acele el koyma davasına gelen bilirkişi heyetleriyle bedel tespiti ve tescili davasına gelen bilirkişi heyetleri büyük oranda aynı kişilerden oluşturduğundan veya hazır bir raporu kopyalamak yeni bir rapor hazırlamaktan kolay olduğundan çıkan bedeller birbirine çok yakın olmuyor.

Acele kamulaştırma şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com