29 / 03 / 2024

Acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?

Acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?

Acele kamulaştırma davalarında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri oluyor. Yerin bedeline bakılmaksızın gayrimenkulün bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde davanın açılması gerekiyor.Peki acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?


Acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde düzenlenen acele kamulaştırma süreci büyük, önemli ve ivedilik yatırım süreçlerinde idarenin taşınmazlarla ilgili tasarrufta bulunabilme imkânı sağlayan bir süreç oluyor.


Acele kamulaştırma sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanıyor:


*İdarenin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açacağı tespit davası ile kamulaştırılacak taşınmazların bedelleri tespit ediliyor.

*Tespit edilen bedel taşınmaz malikleri adına bankaya yatırılıyor.

*İdare tarafından bankaya yatırılan bedel, hak sahipleri tarafından nüfus cüzdanı ibraz etmek şartıyla tahsil edilebiliyor.

*Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tespit edilen bedeller idarenin uzlaşmaya çağrı tebligatı taşınmaz maliklerine bildiriliyor.

*Ulaştırma Bakanlığı,  tespit edilen bedeli malikleri toplantıya çağırarak onları uzlaşmaya davet ediyor.


Bu toplantıda çoğu zaman idare sadece, mahkemece tespit edilen bedeli sunarken istisnai olarak da bu bedellerin çok az üzerinde son teklifini iletiyor. Bu teklif eğer malik tarafından kabul edilmezse, uzlaşmanın sağlanamadığı bir tutanağa bağlanıyor. Eğer söz konusu teklif kabul edilirse, ayrı bir uzlaşma tutanağı hazırlanarak taraflarca imza altına alınıyor. Bu uzlaşmadan sonra malik en geç 45 gün içinde ilgili taşınmazın idare adına tescili için tapuda ferağda bulunduğunu bildirerek durumu tescil ettirtiyor.


Uzlaşma sağlanamaması durumunda idare, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kamulaştırma bedeli ve taşınmazın idare adına tescili davası açıyor ve dava mahkeme tarafından taraflara tebliğ ediliyor.Peki acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?


Kamulaştırma bedelinin tespiti davaları basit yargılama usulüne tabi olup keşif ve bilirkişi aşamalarından sonra tamamlanıyor. Eğer çok hisseli bir taşınmaz söz konusu olmuyor ve tebligatta herhangi bir sorun yaşanmazsa en geç bir sene içinde dava sonuçlanıyor. Bu davalarda celse süreleri en fazla 30 gün olup bu sürelerin dışına çıkılamıyor.

Kamulaştırma bedeline itiraz nereye yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com