20 / 04 / 2024

İşlenmeyen tarım arazileri ne olacak?

İşlenmeyen tarım arazileri ne olacak?

Tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazilere, tarım arazisi deniyor. Peki İşlenmeyen tarım arazileri ne olacak? diyorsanız işte yanıtı..


İşlenmeyen tarım arazileri ne olacak?

Tarım arazisi; Tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazilere deniyor.


Tarım arazileri kendi içerisinde bakanlık tarafından yapılan etüt çalışmaları doğrultusunda (toprağın tuz oranı, taşlılık, drenaj, alkalilik özellik ve oranlarının etütleridir) toprağın özelliklerine göre bazı gruplara ayrılıyor. Bu gruplardan başlıcaları mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve marjinal tarım arazileri oluyor.


Bu gruplamalarının yapılmasında bir çok temel neden bulunuyor. Tarım mahsüllerinin denetlenmesinden, daha verimli ürün elde edilmesine kadar. Örneğin bir haşhaş bitkisi yetiştirmek kesinlikle devlet kontrolündedir. Bu bitki her türlü tarım arazisinde yetiştirilebilecek olsada , devletin izin verdiği tarım arazilerinde ve denetim altında yetiştirilebileceği için özel ürün arzileri içerisinde tarımı yapılabiliyor. 


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazileri için yeni bir uygulamaya geçti. Çeşitli sebeplerden dolayı atıl kalan ve işlenmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinin kiralanması yoluyla ekonomiye kazandırılması planlanıyor. Bu arazilerin tarımsal üretime kazandırılması durumunda yıllık 17 milyar TL tarımsal hâsıla sağlanması imkânı olacak.  


Türkiye'de tarım arazilerinin mirasa konu olması sebebiyle, tarım arazileri sürekli parçalandığını, bölündüğünü söyleyen Bakan Çelik, “Ortalama işletme büyüklüğü 5,9 hektara (59 dekar) kadar düştü. Böyle bir yapı içerisinde verimli bir tarımsal üretim yapmanın ve gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmenin güç olduğu görüldü” dedi. 


Çelik, “Bu arazilerin tarımsal üretime kazandırılması durumunda yıllık 17 milyar TL tarımsal hâsıla sağlanması imkânı bulunuyor” diye konuştu.


2B ve tarım arazilerinde yeni başvuru hakkı!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com