26 / 04 / 2024

İskansız eve kredi çıkar mı?

İskansız eve kredi çıkar mı?

Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilmemiş ya da inşaat çalışmaları bitmemiş olan yapılara iskan verilmiyor.Peki kredi ile iskansız ev satın alınmak istendiğinde iskansız eve kredi çıkar mı?


İskansız eve kredi çıkar mı?

İskan diğer ifade ile yapı kullanma izin belgesi, bir binanın fen,teknik,imar ve hukuksal süreç açısından tamamlanmış olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Tasdikli projeye uygun olarak inşa edilmeyen yapılara iskan belgesi verilmiyor.


İskan, inşaatı biten yapılara belli koşullar dahilinde veriliyor. İskan verme koşullarının başında yapının projesine uygun bir şekilde bitirilmiş olması yer alıyor.


Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bu iskan, müteahhit tarafından alınıyor.Eğer inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor.peki iskansız eve kredi verilir mi?


Bankalardan kredi çekerek iskansız bir ev satın almak kişilere bankalar kredi vermiyor. Böylece, daire sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor. 


Mesken  alımında seçici davranan tüketiciler de iskan ruhsatı olmayan bir daireyi satın almayı tercih etmiyor.Fakat iskansız evler için kredi konusunda bazı istisnai durumlar söz konusu olabiliyor. 


Bir ev iskanı olmaması halinde krediye uygun olabiliyor. Kimi bankalar için binaya ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı olmayan evlere kredi verebiliyor.

İskan alınmazsa ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler