29 / 03 / 2024

İskanı alınmamış eve kredi çıkar mı?

İskanı alınmamış eve kredi çıkar mı?

İskan,belediyelerin İmar müdürlükleri yapı kullanma izni birimleri tarafından düzenleniyor ve söz konusu iskan belgesi binanın ruhsatına uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Peki iskanı alınmamış eve kredi çıkar mı?


İskanı alınmamış eve kredi çıkar mı?

Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan belgesi, bir binanın fen-teknik-imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak ifade ediliyor.


Buna göre iskanı olmayan bir dairenin sahibi olanlar ikamet ettikleri konutun tamamlanmamış bir yapı olduğunun bilinmesi gerekiyor.“İskan ruhsatı” bulunmayan binalar kural olarak kat irtifak tapulu oluyor.


Belediyeler; iskan belgesi vermek  için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formunu özellikle istiyor. Peki iskanı alınmamış eve kredi çıkar mı? diyorsanız işte yanıtı..


İskanı alınmamış eve bankalar kredi vermiyor.Böylece, ev sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor. Ayrıca, ev alımında seçici davranan tüketiciler de iskanı olmayan bir evi satın almayı tercih etmiyor.


Fakat iskanı olmayan evler için kredi konusunda bazı istisnai durumlar söz konusu olabiliyor. Bir ev iskanı alınmaması halinde krediye uygun olabiliyor. Kimi bankalar için binaya ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı alınmamış evlere kredi verebiliyor.

İskansız ev satılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com