Bir arsa üzerinde ruhsatına uygun şekilde inşa edilen binaya iskan almak için belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.Peki iskan raporunu kim alır?
İskan raporunu kim alır?
Bir yapının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden yapının kullanımı için izin alınması gerekiyor. Bu izne oyurma izni yada iskan raporu adı veriliyor.
İskan raporu; inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak ifade ediliyor.
İskan almak için belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimine başvuru yapmak gerekiyor.Peki iskan raporunu kim alır? diyorsanız işte yanıtı
İskan raporunu almak üteahhidin görevi olarak biliniyor. Ancak, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu hususla ilgili bir madde bulunuyorsa bu hususta o madde uygulanıyor.
İnşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan raporu verilmiyor.
İskan raporu alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor.
Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek tarifeden ödeniyor.
İskanı olmayan ev satın alınır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler