Bir yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından müteahhitin belediyeye yapının tamamlandığını bildirilmesi ve iskan belgesi talebini yapması gerekiyor.Peki "İskan almayan müteahhite ne yapılabilir?" diyorsanız işte yanıtı..
İskan almayan müteahhite ne yapılabilir?
İskan belgesi, yapı tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken oturma izni oluyor. İskan, inşaat çalışmaları biten ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.
İskan izninin verilebilmesi için ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden iki sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının beş sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
Binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan belgesi verilmiyor.
Söz konusu iskan belgesi, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.İskan belgesinin, normal şartlarda müteahhit tarafından alınması gerekiyor.
Peki "İskan almayan müteahhite ne yapılabilir?" diyorsanız işte yanıtı..
İskan belgesini almayan müteahhite, ihtarname çekilerek, iskan raporunun alınması sağlanabiliyor. Yani; Müteaahit iskan raporunu almamış veya ortadan kaybolmuşsa müteahhite iskanı alması için ihtar çekip 30 gün süre veriliyor.
İhtarnamenin şekil şartına uygun olarak gönderilmiş olması gerekiyor. Aksi halde, şekil şartına uymayan ihtarnameler için hukuki sonuç beklemek doğru olmuyor.
İskanı olmayan eve kredi çıkar mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri