28 / 04 / 2024

İskan alındıktan sonra tapu değişir mi?

İskan alındıktan sonra tapu değişir mi?

Bir arsa üzerinde inşaat işleri tamamlanıp iskan belgesi alındıktan sonra yapılması gereken birkaç işlem daha bulunuyor. Peki İskan alındıktan sonra tapu değişir mi? diyorsanız işte yanıtı...


İskan alındıktan sonra tapu değişir mi?

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı adı veriliyor.


Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde bu hakla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamıyor.


Ruhsat alındıktan sonra projeye uygun ve süresinde tamamlanan yapılara, belediyede iskan belgesi veriliyor.Bir arsa üzerinde inşaat işleri tamamlanıp iskan belgesi alındıktan sonra yapılması gereken birkaç işlem daha bulunuyor. Peki İskan alındıktan sonra tapu değişir mi? diyorsanız işte yanıtı..


İnşaattaki yapıya kat irtifakı alındığında, tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmı “arsa” olarak belirtiliyor. 


Ancak iskan ruhsatı alındıktan sonra bu kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştiriliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. 


Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması gerekiyor.


Ayrıca; kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesilebiliyordu. Ancak 07 Temmuz 2009 tarihinde yapılan bir düzenleme ile bu ceza da kaldırıldı.

Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com