06 / 05 / 2024

İrtifak hakkı tesisi nedir?

İrtifak hakkı tesisi nedir?

İrtifak hakkı ile ilgili açıklamalara Medeni Kanun kapsamında yer veriliyor. Burada yer alan esaslara göre,irtifak hakkı tesisi nedir?İrtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?


İrtifak hakkı tesisi nedir?

İrtihak hakkı, sahibine taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hak olarak tanımlanıyor.Taşınmaz sahibi,ilgili taşınmaz malı bir başkasının kullanımına izin verdiği takdirde irtifak hakkını vermiş oluyor.

Kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları bulunuyor.İrtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada taşınmaz üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.

İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Dilekçenin yanında Kadastro Müdürlüğü tarafından bazı belgeler isteniyor. 

İrtifak hakkı tesisi için gereken belgeler;Gayrimenkulün tapu senedi veya tapu kayıt örneği, Gayrimenkullerin maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,Gayrimenkul malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nüfus kaydı örneği ve kimliği,Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,Gayrimenkulün sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekiyor,İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekiyor ve Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı gerekiyor.

İrtifak hakkı tesisinde belli miktarlarda harçta alınıyor.2015 yılında uygulanacak harçlar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan tarifeye göre,taşınmazın yüzölçümüne bakılmaksızın her parsel için 111,00 TL olarak belirleniyor.

Kat irtifakı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com